4 ting, der gør din hjemmeside hurtigere

En langsom hjemmeside koster dig både kunder og online synlighed. Vi sætter fokus på hastighedesoptimering med 4 gode råd – og et par nyttige værktøjer.

En hurtig loadingtid er vigtig for dig og din forretning. Adskillige undersøgelser viser nemlig, at du mister kunder, hvis din side loader for langsomt (Og her snakker vi sekunder!).

Kan dine besøgende nå at tælle til 3 kasser øl, før din side er hentet, vil mange af dem allerede have forladt dig igen.

Derudover har loadingtiden stor betydning for din placering i Googles søgeresultat. En langsom hjemmeside har en negativ indvirkning på din rangering, og en hurtig hjemmeside har en positiv indvirkning. Og dette er afgørende for, hvor mange besøgende – og potentielle kunder – der overhovedet lander hos dig.

Så hvordan gør du din hjemmeside hurtigere?

Grundlæggende handler det om at få styr på 4 ting:

  • Caching (digital hukommelse)
  • Koder (og sjusk heri)
  • Billeder
  • Afstand til serveren 

Vi tager dig her omkring de fire punkter, så du kan sætte ind, hvor der er behov.

1. Opsæt digital hukommelse

Caching er hukommelse.

En cache lagrer indhold – eller viden, om du vil – midlertidigt, og er et must, når du skal opnå en hurtig hjemmeside eller webshop.

Sådan fungerer server cashing

Hver gang en (potentiel) kunde besøger din hjemmeside, skal der loades, afkodes, udregnes og indlæses en masse indhold fra en database, som i sidste ende danner det, kunden ser på sin skærm (resultatet). Det er en krævende proces, der øger loadingtiden af din side.

Men ved caching kan denne lange proces skæres fra. En cache sørger nemlig for at huske resultatet af de mange udregninger, som den én gang har behandlet. Udregningen bliver simpelthen sprunget over, og resultatet (det, der danner det visuelle udtryk af din hjemmeside) bliver sendt direkte – og lynhurtigt – til dine kunder.

En cache fungerer altså lidt på samme måde som at din hjerne, der husker, at resultatet af 5 x 5 er 25, uden at du behøver at tælle på fingrene hver gang.

Men hvad så, hvis du ændrer i din side, eller du tilføjer nyt indhold? Bare rolig, en rigtigt opsat cache vil være i stand til at håndtere den slags situationer.

2. Ret sjusk i koden

JavaScript og CSS er kodesprog, som langt de fleste hjemmesider er bygget op om.

Når vi snakker koder, er det vigtigt at sørge for, at disse ikke gemmer på ligegyldigt indhold. Jo mere koden fylder, jo længere tid tager det nemlig for dine kunder at loade siden.

Sørg derfor for at minimere (eller minificere – fra engelsk) dine JavaScript- og CSS-filer. På den måde forhindrer du, at systemet bruger unødvendigt lang tid på at indlæse overflødige informationer (koder), der ikke tjener andet formål end at forringe brugsoplevelsen for dine kunder.

3. Tilpas tunge billeder

Du kender det sikkert: Du har fundet et billede til hjemmesiden, der har et væsentligt større format, end du egentlig skal bruge. Du sætter det ind alligevel – og tada! Det justerer sig på magisk vis og passer perfekt. Så du logger af og skænker det aldrig mere en tanke.

Sandheden er dog en ganske anden.

Det, der rent faktisk er sket, er, at visningen af billedet på hjemmesiden er blevet tilpasset. Men selve billedet, der ligger på siden og loades til de besøgende, er stadig meget større og tungere end nødvendigt – og det påvirker loadingtiden i negativ retning.

Når du uploader billeder online, bør du derfor altid sikre dig, at de ikke er større end højst nødvendigt.

Som hjælp kan det være en god idé at installere et plugin, der automatisk komprimerer store billeder til en størrelse, der ikke belaster loadingtiden unødvendigt.

 

Du kan også bruge squoosh.app til nemt at komprimere billeder, inden du uploader dem.

4. Minimer afstande til serveren

Har du en hjemmeside, der skal fungere optimalt i flere forskellige lande, bør du benytte dig af et CDN. CDN står for Content Delivery Network, og hjælper dig med at opnå en god loadingtid for dine besøgende – uanset hvor i verden, de befinder sig.

Sådan fungerer CDN

Er dit site hostet på en server i eksempelvis England, vil dine kunder i – lad os sige Kina – ikke automatisk få den samme oplevelse og hastighed, som du selv eller dine kunder herhjemme oplever. Det skyldes, at den geografiske afstand faktisk spiller ind, når det gælder loadingtiden for indhold.

Når du benytter dig af et CDN, kommer du dog uden om denne kilometer-baserede forhindring. Her bliver din side nemlig gemt på et internationalt netværk af servere. Det betyder, at dine kunder verden over altid vil kunne loade din side fra en server i nærheden af dem selv, hvilket forkorter loadingtiden og giver kunderne en bedre brugeroplevelse.

Test selv og optimer løbende

Nyt indhold og plugins på din hjemmeside samt stigende standarder betyder, at hastighedsoptimering er en proces.

Et godt råd er, at du i fremtiden hastighedsoptimerer din hjemmeside løbende. På den måde vedligeholder du det gode resultat – i dag og fremover.

Hav dog i baghovedet, at der altid vil være ting, som kan forbedres. I nogle tilfælde vil vi dog vurdere, at effekten er så minimal, at det ikke betaler sig.

 

GTMetrix kan du få et overblik over, hvordan din hjemmeside eller webshop klarer sig på nuværende tidspunkt, og hvor der kan sættes ind.*

*For at få det mest korrekte resultat, skal du oprette en bruger, så du får mulighed for at vælge en lokal server. (London, UK, er den server der er tættest på Danmark)

Kontakt gerne Makers, hvis du har behov for hjælp til at forstå dine GTMetrix-resultater.


 

Har du brug for hjælp til hastighedsoptimering af din hjemmeside? Eksperterne fra Makers sidder klar til at hjælpe og tager gerne en uforpligtende snak.

Kontakt os på 8799 0009 og hør om dine muligheder.