Sociale medier er stærke markedsføringsværktøjer, og mulighederne er mange. Men ved du hvilke medier, der er relevante for dig? I denne serie, ser vi på fem populære sociale medier, og hvad de tilbyder. Læs her om det mest anvendte medie, Facebook.

Facebook – Et medie for alle

Facebook er grundlagt i 2004 af daværende Harvard studerende, Mark Zuckerberg, og startede som en online ”blå bog” – deraf navnet – for studerende. Mediet har senere udviklet sig og bruges i dag af over 2 milliarder mennesker verden over.

Facebook er det absolut mest anvendte sociale medie herhjemme og er ideel at bruge som kanal til kommunikation og salg. Det enorme brugerantal sikrer, at stort set alle målgrupper er at finde på mediet. Derudover er Facebook det medie, der er bedst til at konvertere salg og generere leads. Det skyldes et yderst avanceret målretningsværktøj, hvor du kan skabe effektive annoncer med høj ROI.

 

Er din målgruppe på Facebook?

Facebook er et medie, der spænder rigtig bredt. Alene i Danmark har Facebook over 3,6 millioner brugere, og i aldersgruppen 16-89 år, bruger 72% af dem Facebook dagligt. Der er altså stor sandsynlighed for, at din målgruppe er aktiv på mediet – dagligt. Det er en god grund for din virksomhed til at komme i gang med at bruge Facebook.

Endnu bedre ser det ud, hvis din målgruppe befinder sig i alderen 15-45 år. Danskere i denne aldersgruppe påstår nemlig, at Facebook er deres fortrukne sociale medie (Slots- og kulturstyrelsen, 2016).

 

Facebook-brugere i aldersgruppen 16-89 år fordelt på brugsfrekvens.

 

Sådan kommunikerer du på Facebook

Opret en side

En virksomhedsside er ideel til at fortælle dine kunder om bl.a. din virksomhed, åbningstider og andet generel information. Nogle virksomheder fravælger helt en hjemmeside til fordel for en virksomhedsside på Facebook. Det anbefaler vi dog ikke, da virksomhedssiden også begrænser dig.

Opslag – organisk rækkevidde

Du kan poste opslag på din egen personlig profil eller fra din virksomhedsside. Et opslag kan bl.a. bestå af tekst, et billede eller en video. Når du laver et opslag, er det i princippet alle, der kan se det, hvis din side er offentlig. Opslaget når ud til nogle af dem, der følger din side eller profil. Det sker ved hjælp af ”organisk rækkevidde”, hvor Facebook udvælger en procentdel af dine følgere, der først får opslaget at se. Interagerer og kommenterer mange på dit opslag, når det lidt længere ud, og sådan forsætter det. Hvis der derimod ikke er særligt mange, som interagerer og kommenterer, ”dør” dit opslag hurtigt ud, og kun få ser dit opslag.

Konkurrencer

Det har i lang tid været populært at lave konkurrencer for sine kunder. Konkurrencer er gode til at skabe opmærksomhed om en virksomhed, og Facebook er et oplagt sted at afholde dem. Når en konkurrence kommunikeres via et opslag, opfordrer du nemlig brugere til at interagere med opslaget. Dermed skaber du stort engagement, du når længere ud (stor organiske rækkevidde), og gør dig kendt for potentielt nye følgere.

Begivenheder

Hvis du planlægger at afholde et arrangement, har du mulighed for at oprette det som en begivenhed på Facebook. Her kan du invitere alle dine følgere, så de bliver gjort opmærksom på begivenheden. Andre, der ikke følger dig, kan se begivenheden (eventuelt hvis en ven deltager) og kan også trykke ‘deltager’. Det er en god måde at promovere arrangementet og din virksomhed.

Besvare henvendelser

En anden meget anvendt funktion, er muligheden for direkte kommunikation mellem kunder og virksomhed. Dine kunder kan nemlig skrive direkte til dig i Messenger, og du kan nemt yde en ekstra service ved at svare hurtigt tilbage. Det giver en større følelse af personlig kontakt, fremfor besvarelse pr. mail.

 

 

Fordele som virksomhed på Facebook

Opret en virksomhedsprofil

Mange virksomheder anvender efterhånden Facebook, og det er med god grund. Når du opretter en virksomhedsprofil, får du adgang til brugbare marketing-værktøjer. Du kan bl.a. holde øje med interaktionen og aktiviteten på din profil. Det gør, at du har overblik over, hvor aktiv du selv er, og hvor aktive dine følgere er. Det er værdifuld viden, fordi du kan finde ud af, om det du gør, fungerer, eller om din strategi skal ændres.

Business Manager

Facebook Business Manager er et værktøj, hvor du har mulighed for at tilgå alle dine relevante aktiver på Facebook. Det giver mening for dig at bruge Facebook Business Manager, hvis du har mere end én side at administrere, da du med Business Manager har mulighed for at samle dine sider under et tag. Desuden får du adgang til et mere avanceret måleværktøj, som du kan bruge til at optimere effekten af dine Facebook aktiviteter.

Annoncering

På Facebook har du mulighed for at annoncere. En annonce minder meget om et opslag, men modsat et opslag, som kun øges når dine følgere interagerer med opslaget (organisk rækkevidde), kan du med en annonce betale for, at mange brugere på Facebook ser din annonce. Du er altså garanteret stor rækkevidde, hvis du er villig til at betale.

Målrettet annoncering med målgrupper

Facebook giver dig mulighed for at målrette din annoncering til bestemte målgrupper, så du øger chancen for at ’ramme’ relevante brugere, som er potentielle kunder. Der er utroligt mange muligheder for at målrette dine annoncer på Facebook. Vi nævner fire herunder:

Med kernemålgrupper kan du vælge din målgruppe baseret på demografi, geografi, interesser og adfærd.

Brugerdefinerede målgrupper hjælper dig med at annoncere til folk, du allerede er forbundet med på anden vis. Du kan blandt andet bruge din kontaktliste (telefonnummer, e-mail) over eksisterende kunder (kræver samtykke), folk der har besøgt dit website eller anvender din app.

Som noget relativt nyt, kan du også annoncere på tværs af de sociale platforme. Bruger din virksomhed Instagram, kan du oprette en brugerdefineret målgruppe ud fra hvem, der har interageret med din virksomhedsprofil på Instagram, og målrette din Facebook annoncering til dem.

Kopimålgrupper hjælper dig med at finde personer på Facebook, der. minder om dine eksisterende følgere, kunder eller kontakter. På den måde, kan du nå ud til folk, som måske kan være interesserede i din virksomhed.

Med Facebook Pixel indsamler du informationer om, hvem der besøger din hjemmeside. Det betyder, at du kan du målrette din annoncering på Facebook mod dem, der har besøgt din hjemmeside (også kendt som retargeting). Du kan endda skelne imellem dem, der besøger specifikke undersider, eller ser bestemte videoer på din hjemmeside. Dermed kan du f.eks. målrette en annonce mod en målgruppe, som har vist direkte interesse for en bestemt gruppe produkter eller services, hvilket øger chancen for en god ROI.

 

 

Er Facebook et værktøj for dig?

Facebook er et medie med utroligt mange muligheder. Det er et effektivt marketing-værktøj, fordi Facebook har opbygget en platform, hvor du kan målrette din kommunikation til din specifikke målgruppe. Det gør det muligt at generere relevante leads og konvertere dem til salg.

Derudover er mediets store fordel dets enorme mængde aktive brugere, som gør det muligt for næsten alle virksomheder at finde deres målgruppe på Facebook. Det er ofte ligegyldigt, om du er en B2C eller B2B virksomhed – vi er alle på Facebook, og selv B2B virksomheder kommunikerer med mennesker.

Men de mange muligheder er også mediets største faldgrubbe. Formår du ikke at skabe en målrettet strategi, hvor du udvælger og fokuserer på de muligheder, som er relevante for din virksomhed, så risikerer du at fare vild. Du risikerer at bruge mange ressourcer, uden at opnå en betydelig effekt. Omvendt er det også farligt at undervurdere, hvor mange ressourcer mediet kræver. Konkurrencen om brugernes opmærksomhed er stor. Det kræver forberedelse, vedligehold, planlægning og en målrette strategi, hvis du skal udnytte dets fulde potentiale.

Hvis din virksomhed er klar til at bruge ressourcerne, og formår at ligge en strategi baseret på de muligheder med størst potentiale for din virksomhed, så kan Facebook accelerere din succes. Du kan opnå stor rækkevidde i din målgruppe, stort engagement fra dine følgere, tætte relationer med din kunder, høj konvertering af leads til salg og en god ROI. Facebook kan blive dit bedste marketing-værktøj, og det kan skubbe din virksomhed i den helt rigtige retning.

 

Ønsker du at få det fulde udbytte af din tilstedeværelse på Facebook? Vi hjælper dig med at udvikle den bedste strategi til netop din virksomhed. Læs mere her.

 

Fik du læst vores første blogindlæg i denne serie om sociale medier? Vi kalder serien Social Media Wikipedia, og det første indlæg handler om Instagram.