Overvejer du at investere i en Magento 2-webshop? Som Magento-eksperter beder vi dig: Tænk dig om. Magento er ikke for alle, og der findes mange fantastiske alternativer, som muligvis vil være en bedre løsning for dig. Her er vores favoritter.

I 10+ år har vi været et stolt Magento-bureau med flotte certificeringer og utallige Magento-webshops i porteføljen.

Men i dag anbefaler vi sjældent eCommerce-platformen til vores kunder.

Det skyldes blandt andet, at Magento 1 ikke længere er en officiel mulighed, hvilket efterlader os tilbage med den uforsonlige søster, Magento 2, der på mange måder ikke kan matche vores kunders behov og budgetter. Samtidig er mange andre CMS-systemer blomstret op, og blandt dem er der nogle sande superstjerner og et godt Magento-alternativ eller to.

Inden, du lægger dig fast på en Magento 2-webshop, bør du derfor overveje, hvad dine behov helt konkret er.

Måske er der andre systemer, som bedre kan løfte opgaven. For selvom Magento-navnet i evigheder har været forbundet med pålidelighed, professionalisme og fleksibilitet, er det måske på tide med en reevaluering.

Lad os forklare.

Kursskifte gør Magento CMS mindre attraktivt

I 2015 udkom et splinternyt CMS-system: Magento 2.

Det blev starten på afslutningen af en lang ære – og de efterfølgende år har mildest talt været en smule tumulte.

Særligt stod mange webshopejere i en svær situation, da der officielt blev sat et punktum for support af Magento 1 med dets ”end of life” i 2020. Det betød helt konkret, at professionelle Magento-udviklere og Magento-bureauer fik frataget retten til at udvikle og installere de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger – ligesom virksomheden selv definitivt droppede al arbejde og udvikling af Magento 1.

Samtlige M1-brugere skulle derfor tage stilling til, om de fortsat ville beholde deres nuværende webshop med de risici, der følger med den manglende understøttelse – eller om de skulle bide i det sure æble og investere i dyre domme i en helt ny Magento 2-løsning.

Som Magento-bureau rådgav vi vores kunder til et tredje alternativ: At migrere over til OpenMage – en community-drevet e-commerce-platform med langsigtet, professionel og sikker support af Magento 1-webshops.

Det takkede samtlige ja til.

Migreringen tog omtrent 5 timer pr. webshop, og kunderne kunne derefter fortsætte deres liv og arbejde som hidtil. Det var – og er – en fremragende løsning og et godt alternativ til Magento.

Magento 2: En ny tid

Fast forward til i dag. Magento 1 har officielt ladt livet til fordel for Magento 2.

Umiddelbart skulle man ikke tro, at det er et problem for dig, der under alle omstændigheder er klar til at kaste penge efter en ny webshop – for den logiske tanke er, at ”det nye” M2 må være bedre end ”det gamle” M1. Et oplagt valg. Men sagen er noget mere nuanceret end det.

Først og fremmeste er det vigtigt at forstå, at M2 ikke er en opgradering eller en videreudvikling af M1. Det er et separat system med en aldeles anderledes opbygning. Du kan se på det som forholdet mellem Audis R8-sports car og den mere beskedne A1‘er: To vidt forskellige biler. Under samme mærke. Dog helt uden sammenligning.

Magento 1 var på markedet i mere end 10 år, og i den tid havde systemet gennemgået en stor udvikling, et hav af opdateringer og fået et utal af udvidelser og extensions. Det var blevet finpudset – ikke til perfektion – men i hvert fald derhenad.

Mange havde forventet, at Magento 2 ville tage udgangspunkt i alt det gode, man havde lært af dens forgænger. Men realiteten viste sig at være en anden, og systemet er i vid udstrækning blevet kritiseret af professionelle webudviklere så vel som af webshopejer selv.

Artikler og debatindlæg med titler som ”Magento 2 is complete trash, stay away at all costs” og ”So, Magento sucks and you need an alternative” er derfor poppet op overalt på tekniske forums. Holdninger, som deles vidt og bredt i det tekniske miljø – men oftest sagt på en lidt pænere måde.

Ganske vist har M2 nogle fordele så som PWA.

Men overordnet set var M1 en langt bedre løsning for 98 % af danske og europæiske virksomheder. Så med mindre du er i samme kaliber som Coca-Cola eller Carlsberg, vil vi som Magento-bureau råde dig til at kigge i andre retninger end Magento 2 og finde et Magento-alternativ.

Her er hvorfor.

4 udfordringer med Magento 2-webshops

Ulemperne ved Magento 2 kan noget firkantet skæres ned til pris vs. funktionalitet. Du vil kort sagt ende med en alt for høj regning for alt for lidt funktionalitet. Vi har udpenslet årsagerne her.

1. Dyr udvikling

Magento 2-arkitekturen består af flere lag, som gør systemet komplekst og tungt at arbejde i. Og du behøver nok ikke at være noget geni for at regne ud, at kompleksitet kan være en ægte tidsrøver.

Selv den mindste ændring – fx et skift af baggrundsfarve – vil kræve en komplet kompilering (dvs. oversættelse af programmeringssprog til maskinsproget) på frontend-niveau, før ændringen vil blive synlig. Endnu mere langtrukket bliver det i takt med, at din webshop udvides med flere moduler og funktioner.

Konsekvensen er, at en Magento-udvikler skal bruge betydeligt flere timer på at udvikle, optimere og tilrette en Magento 2-webshop sammenlignet med en tilsvarende Magento 1-webshop – og dermed bliver prisen for udvikling hurtigt dobbelt så dyr. Den regning er der desværre kun én til at betale: Dig, kunden.

2. Fejl og svækket sikkerhed

Magento 2 har vist sig at være et system fyldt med fejl, sikkerhedsbrister og ”bugs”. Efter hver ny version er der fulgt adskillige problemer, som skulle lappes og løses. Det har resulteret i et hav af ”Security patch releases” – på dansk ”Sikkerheds-lap-udgivelser”. For nogle versioner har det krævet flere sikkerhedslap ad flere omgange – og det er på ingen måde tilfredsstillende.

Det betyder, at du som ejer af en M2-webshop skal være ekstra forsigtig, når du opdaterer dit system, og du skal være forberedt på, at en sådan opdatering kan resultere i uventede ændringer og fejl, som i værste fald kan sætte din (og dine kunders) sikkerhed i fare.

Samtidig skal du påregne en hel del tid og penge til vedligehold og fejlrettelser med hjælp fra dit Magento-bureau.

Du kan få et overblik over de enkelte Adobe Commerce/Magento 2 Security patch releases her.

3. Manglende extensions og funktionalitet

Vi har allerede berørt dette kort. I mere end 10 år har Magento-udviklere verden over arbejdet på at skabe plugins og moduler til Magento 1. Det har resulteret i et gigantisk og komplet udvalg, og det vil mildest talt tage en rum tid, før M2 nogensinde får de samme muligheder som dens forgænger.

Det betyder, at du med en Magento 2-webshop ofte vil opleve, at du må nøjes. Mulighederne er færre, og det kan i sidste ende betyde en forringet brugeroplevelse og mindre tilfredse kunder.

4. Høj pris for hastighed

Hastighed er det eneste egentlige salgsargument for Magento 2. Her er der sket en marginal forbedring.

Men ironisk nok er denne fordel også roden til mange af de ulemper, der følger med systemet. For hastigheden er ikke kommet af sig selv.

Det har krævet en introduktion af flere tekniske tiltag – heriblandt PWA, Elasticsearch service og kompilering af ændringer. Det er alt sammen tilføjelser, som gør Magento 2 CMS endnu tungere – og det sender prisen for hosting i vejret.

Ligeledes betyder de teknisk tunge tiltag, at Magento 2 generelt er sværere at håndtere sammenlignet med Magento 1. Hvor en relativt uteknisk person selv ville kunne installere M1, er der nu behov for hjælp fra flere erfarne Magento-udviklere, før M2 er stabilt kørende.

Og så er vi atter tilbage til punkt 1 på listen og de mange ekstra arbejdstimer, du skal betale for.

3 alternativer til Magento

Som et Magento-bureau må vi være ærlige og sige, at en M2 for mange virksomheder vil være en dyr, besværlig og skuffende løsning.

Heldigvis har vores webudviklere god erfaring med en lang række forskellige eCommerce-systemer, og de har flere bud på “et fantastiske Magento-alternativ”, som i langt de fleste tilfælde vil kunne give dig alt og mere, end du har brug for.

Hvilket, du skal vælge, kommer naturligvis an på dine behov og ønsker.

Leder du efter et 1:1 alternativ til Magento, vil vi anbefale OpenMage. Er du mere åben overfor andre webshop-løsninger, har vi også et par forslag hertil.

1

OpenMage

OpenMage er et af de stærkeste CMS-systemer på markedet. Det er især en god løsning til dig, der var glad for M1 og nu leder efter et Magento-alternativ. OpenMage bygger nemlig på en modificering af Magento CE open source-kode, og giver dig dermed alt det gode fra Magento – og mere til. Deres community af 150+ erfarne udviklere bidrager konstant med nye extensions og sørger samtidig for, at sikkerheden er i top. Det giver dynamik, tryghed og professionalisme, som de færreste kan måle sig med.

Resultatet er et yderst funktionsrigt system med mulighed for at skabe en professionel, brugertilpasset og skræddersyet webshop, der understøtter enhver ambitiøs e-handelsvirksomheds behov.

Læs mere om OpenMage

2

Shopware

Er du åben for muligheder – og behøver din nye webshop ikke at være en 1:1 klon af Magento – kan du overveje Shopware.

Shopware er, ligesom Magento, et open source CMS-system. Det betyder, at erfarne webudviklere verden over kan bidrage med nye plugins, extensions og support. Det har de gjort i mere end 20 år. Dermed får du et veludviklet system, som altid er up-to-date med de seneste eCommerce-trends.

Shopware open source giver også dit programmørteam frie tøjler til at tilpasse koden og udvikle en specialdesignet webshop, som matcher dine behov.

Shopware blev lanceret i 2000, og har længe været et fremragende tilbud til dig, der har brug for mere avancerede funktioner og løsninger.

Læs mere om Shopware

3

WooCommerce

Leder du efter et mindre tungt alternativ til Magento, kan du overveje en WordPress med WooCommerce.

Her får du ganske vist ikke den samme funktionalitet som hos OpenMage og Shopware. Men hvis dit produktkatalog ikke er mere end nogle hundrede produkter stort; og så længe din forretningsmodel og dine eCommerce-behov er nogenlunde inde for standarderne, vil WooCommerce i mange tilfælde være tilstrækkeligt.

WooCommerce er – som vores øvrige anbefalinger – et open source CMS-system. Her er rig mulighed for at lave brugertilpassede webshopløsninger.

Du får desuden (qua sin WordPress-grobund) nogle fantastiske muligheder for at sætte fokus på digital content af enhver art.

Læs mere om WooCommerce

Få hjælp til at vælge det rette CMS-system

Der er ikke ét CMS-system, som endegyldigt er ”det bedste”.

De har hver deres styrker og egner sig til forskellige forretningsmodeller.

Derfor kommer det hele an på dine behov og aspirationer. Af samme grund bør du aldrig vælge et givent CMS-system, fordi du har hørt, at din nabos virksomhed taler varmt om deres. Og forslår nogen dig en Magento 2-webshop, bør du tænke dig ekstra godt om. Der er funktionsrige, professionelle og pålidelige Magento alternativer, som langt hen ad vejen er bedre og billigere – især for dig, der ikke er klar til den millioninvestering, en M2-webshop nemt kan være.

Inden du hopper hovedkulds ud i noget, vil vi i stedet opfordre dig til at tage en gratis og uforpligtende snak med en af vores webkonsulenter og Magento-udviklere.

Han/hun vil spørge ind til din virksomhed, de udfordringer og ambitioner, I har med en fremtidig webshop. På baggrund deraf kan vi spore dig ind på det CMS-system, vi mener, er det rigtige for dig. Det kan du efterfølgende vælge at lytte til – eller lade være – men det giver dig i hvert fald en retning, som du kan dykke dybere ned i.

Du skal være velkommen til at skrive eller ringe til os på: [email protected] eller 8799 0009.

Befinder du dig et sted i eller nær Østjylland, kan du også droppe forbi vores digitale bureau på adressen Burschesgade 12, 8900 Randers til en snak om webshops, eCommerce-systemer og digitalisering generelt. Vi har kaffe på kanden.